Φύση

O Νομός Ιωαννίνων φημίζεται για τα μοναδικά ορεινά τοπία του πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενες περιοχές! Η προστατευόμενη περιοχή στη Βόρεια Πίνδο που οριοθετείται από τους ποταμούς Αώο, Βοϊδομάτη, του παραπόταμους του Άραχθου (Μετσοβίτικο, Ζαγορίτικο, Βάρδα), του Αλιάκμονα (Βενέτικο, Πραμόριτσα) και του Σαραντάπορου (Κερασοβίτικος) περιλαμβάνει την περιοχή Βίκου-Αώου, την περιοχή Βάλια-Κάλντα αλλά και τη μεταξύ τους περιοχή. Η ποικιλομορφία του κλίματος της περιοχής, σε συνδυασμό με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές και την έντονη εναλλαγή της γεωμορφολογίας και του ανάγλυφου ευνοούν την ανάπτυξη αξιόλογης, πλούσιας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Φύση

Απέραντο μουσείο φυσικής ιστορίας

  • Βουνά της Ηπείρου

    Στην προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνεται το δεύτερο σε ύψος βουνό της πατρίδας μας, ο Σμόλικας, η επιβλητική οροσειρά της Τύμφης με τις δύο χαράδρες του Βίκου και του Ζυγού, του Αώου, τον ορεινό όγκο του Λύγκου, του Μιτσικελίου και άλλα χαμηλότερα βουνά ή ορεινές εξάρσεις (Τσούκα Ρόσσα, Κούστα, Κοζιακός, Φλάμπουρο, Κλέφτες, Κλέφτης, Όρλιακας, Τσούργιακας κ.α.)

  • Ζαγόρι

    Στο Ζαγόρι, τα "στεπόμορφα λιβάδια" σε συνδυασμό με τα εκτεταμένα δάση φυλλοβόλων και κωνοφόρων δέντρων δίνουν στο τοπίο την εικόνα πολυσύνθετου μωσαϊκού που προσφέρει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για πολλά είδη της πανίδας και χλωρίδας της χώρας μας (είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ζαγόρι ευδοκιμεί πάνω από το 90% της ελληνικής χλωρίδας). Η ποικιλία των χρωμάτων ειδικά το φθινόπωρο είναι πραγματικά εκπληκτική.

  • Τζουμέρκα

    Από την άλλη μεριά οι ψηλές και απόκρημνες κορυφές με τις καταπράσινες πλαγιές και τα παραποτάμια οικοσυστήματα στην «παρθένα» περιοχή των Τζουμέρκων αποτελούν ένα ακόμα πόλο έλξης. Μπορεί τα βουνά των Τζουμέρκων να είναι για «γερά πόδια» αλλά η ομορφιά των τοπίων τους είναι αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς. Αποκομμένος από τον κόσμο και τις συχνές επισκέψεις, περικυκλωμένος από τις πανύψηλες και απότομες κορφές της Νότιας Πίνδου, είναι ένας τόπος που σε προκαλεί να τον περπατήσεις και να τον γνωρίσεις.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο Νομός Ιωαννίνων (και λόγω της Παμβώτιδας) παρουσιάζει μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα ως προς την ορνιθοπανίδα αφού πολλά ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη ορνιθοπανίδας φιλοξενούνται εδώ.

Όλα τα τοπία είναι μοναδικά και σας καλούν τα εξερευνήσετε. Μια μονοήμερη εκδρομή είναι σίγουρο πως θα σας μείνει αξέχαστη. Αν σας αρέσει η πεζοπορία ή η ορειβασία ένας λόγος παραπάνω!