Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πόλη πανέμορφη και γραφική, πόλη της Παμβώτιδας, της θρυλικής λίμνης του Αλή Πασά και της κυρά Φροσύνης, πόλη των θρύλων και των παραδόσεων που συνδυάζει τις ιστορικές μνήμες με την σύγχρονη πραγματικότητα. Σημάδια από την αρχαιότητα και τους Νεότερους Χρόνους αποτυπώνονται στα αξιοθέατα της πόλης.

Χρησιμοποιήστε το Ξενοδοχείο Πολιτεία σαν ορμητήριο και περιπλανηθείτε στα πάμπολλα αξιοθέατα της πόλης και των γύρω περιοχών.

Αξιοθέατα

Σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης

 • Δημοτικό Μουσείο

  Στεγάζεται από το 1933 στο τζαμί που έκτισε ο Ασλάν Πασάς στην βορειοδυτική πλευρά του κάστρου. Διαθέτει αξιόλογες συλλογές τοπικών ενδυμάτων, όπλα, κοσμήματα, υφάσματα μοναδικής κεντητικής τέχνης, έπιπλα από την εποχή του Αλή Πασά, μουσουλμανικά ιερατικά βιβλία και άλλα κειμήλια από τον 17ο αιώνα. Βρίσκεται μέσα στο κάστρο. Θα μπείτε από την πύλη που βρίσκεται απέναντι από τα καραβάκια.

  Είναι ανοικτό την χειμερινή περίοδο καθημερινά από τις 09.00-16.30. Η γενική είσοδος κοστίζει 3 Ευρώ. Συνταξιούχοι και κάτοχοι κάρτας Υπουργείου Πολιτισμού 1,5 Ευρώ. Μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνοι και στρατιώτες δωρεάν.

  Tηλ: 26510 26356

 • Δημοτική Πινακοθήκη

  Από τον Φεβρουάριο του έτους 2000 στεγάζεται στο πλήρως αποκατεστημένο κτίριο Πυρσινέλλα και αποτελλεί δυναμικό πολιτιστικό πόλο έλξης της πόλης. Στις αίθουσές της θα απολαύσετε έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και συλλογές σχεδίων των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα.

  Λειτουργεί στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Κοραή, σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από το Ξενοδοχείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Λειτουργεί Τρίτη και Πέμπτη 08.00-15.00, Τετάρτη και Παρασκευή 08.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-13.00 και 18.00-21.00. Δευτέρα κλειστά.

  Tηλ: 26510 75131

 • Μουσείο Ελληνικής ιστορίας Παύλου Βρέλλη

  Στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών, στο Μπιζάνι, λειτουργεί το πασίγνωστο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη. Το Μουσείο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Στεγάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτίριο ηπειρωτικής φρουριακής αρχιτεκτονικής.

  Οι επισκέπτες παρατηρώντας τις συγκλονιστικές κέρινες παραστάσεις, δέχονται ένα αλησμόνητο μάθημα Ελληνικής Ιστορίας.

  Επισκεφτείτε το καθημερινά τις ώρες 9.00 – 16.00 την χειμερινή περίοδο (Οκτώβριο έως Απρίλιο) και τις ώρες 9.30 – 17.00 την καλοκαιρινή περίοδο. Συνδέεται με την πόλη με τακτική αστική συγκοινωνία. Η γενική είσοδος κοστίζει 6 Ευρώ (ισχύουν εκπτώσεις για μαθητές, φοιτητές, πολυτέκνους).

  Tηλ: 26510 92128

 • Νησάκι

  Ένα από τα ομορφότερα Ελληνικά τοπία. Στο νησάκι υπάρχουν 5 υπέροχα βυζαντινά μοναστήρια (12ος αιώνας μ.Χ). Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τη μονή Φιλανθρωπινών, όπου αν είστε τυχεροί θα σας ξεναγήσει και θα σας μιλήσει για την ιστορία της μονής μια γλυκύτατη και συμπαθέστατη γιαγιά, η κυρία Δαρεία.

  Αξίζει επίσης να δείτε και το μουσείο προεπαναστατικής περιόδου που στεγάζεται στα κελιά της μονής του Αγίου Παντελεήμονα. Είναι ο τόπος που θανατώθηκε ο Αλή Πασάς.

  Στο νησάκι θα πάτε με καραβάκι από τον Μώλο. Από τις 07.00 εώς τις 22.00, τα δρομολόγια γίνονται κάθε μισή ώρα το καλοκαίρι και κάθε μία ώρα το χειμώνα. Η ονειρική διαδρομή διαρκεί 10 λεπτά περίπου.

  Tηλ: 26510 81791

 • Λαογραφικό Μουσείο Κωνσταντίνου Φρόντζου

  Το Μουσείο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, φέρει το όνομα του ιδρυτή της και πρώην Δημάρχου της πόλης των Ιωαννίνων, Κώστα Φρόντζου. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από το Ξενοδοχείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Στεγάζεται σε ένα τριώροφο ανακαινισμένο κτίριο στην οδό Μηχαήλ Αγγέλου 42-44.

  Επισκεφτείτε το και απολαύστε θαυμάσια και σπάνια εκθέματα από την Ηπειρωτική παραδοσιακή τέχνη. Πολύ συχνά φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Λειτουργεί από την Τρίτη εώς το Σάββατο και τις ώρες 09.00 – 14.00. Την Δευτέρα και την Τετάρτη είναι ανοικτό και το απόγευμα 17.00 – 20.00. Κυριακή 11.00-14.00

  Tηλ: 26510 23566, 26510 20515

 • Αρχαιολογικό Μουσείο

  Λειτουργεί από το 1970. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από το Ξενοδοχείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ, στο πάρκο Λιθαρίτσια, πίσω από το κτίριο της ιστορικής VIII Μεραρχίας και περιλαμβάνει πέντε κύριες αίθουσες με ευρήματα από όλη την Ήπειρο. Το κτίριο του Μουσείου είναι σχεδιασμένο από τον σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα, Άρη Κωνσταντινίδη, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να το επισκεφθείτε!

  Είναι ανοικτό από Τρίτη εώς Κυριακή τις ώρες από 08.30 εώς 15.00. Δευτέρα κλειστό. Κάθε Κυριακή από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, η είσοδος είναι ελεύθερη.

  Tηλ: 26510 35498

 • Βυζαντινό Μουσείο

  Βρίσκεται μέσα στο κάστρο. Θα μπείτε από την κεντρική πύλη του κάστρου (πλατεία Νεομάρτυρος Γεωργίου). Σχετικές πινακίδες θα σας καθοδηγήσουν στην συνέχεια. Περιλαμβάνει αξιόλογη συλλογή βυζαντινών και υστεροβυζαντινών εικόνων και άλλα αντικείμενα της αντίστοιχης περιόδου.

  Είναι ανοικτό καθημερινά τις ώρες 08.00-17.00 εκτός Δευτέρας (κλειστό).

  Tηλ: 26510 25989, 26510 39580

 • Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

  Επισκεφθείτε το αρχαιότερο μαντείο στην Ελλάδα (2.500 π.Χ.) και το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο (18.000 θέσεων). Εδώ έζησαν και δημιούργησαν πολιτισμό οι πρώτοι Έλληνες, οι Σελλοί. Το 1959 ο Ηπειρώτης αρχαιολόγος Δάκαρης ολοκληρώνει τις ανασκαφές και αναστηλώνει το θέατρο και άλλα κτίρια.

  Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα μακριά από τα Γιάννινα. Στο 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών (διασταύρωση Πεδινής) λειτουργεί η είσοδος της Εγνατίας οδού (κατεύθυνση Ηγουμενίτσα) που θα σας οδηγεί εύκολα και γρήγορα (μόλις 10 λεπτά) στο Θέατρο.

  Είναι ανοικτό καθημερινά από 08.30 εώς 15.00. Κάθε Κυριακή από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, η είσοδος είναι ελεύθερη.

  Tηλ: 26510 82287

 • Σπήλαιο Περάματος

  Βρίσκεται στο χωριό Πέραμα σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια σπήλαια στον κόσμο. Μοναδικό για την ποικιλία σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

  Η ξενάγηση διαρκεί 45 λεπτά. Είναι το πρώτο σπήλαιο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά.

  Λειτουργεί όλες τις μέρες του χρόνου από τις 09.00-17.00. Γενική είσοδος 7 Ευρώ. Μαθητές, φοιτητές 3 Ευρώ.

  Tηλ: 26510 81521

 • Κάστρο

  Χτισμένο στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό με περίμετρο περίπου 2 χιλιομέτρων αποτελεί το μεγαλύτερο βυζαντινό μνημείο στον Ελλαδικό χώρο. Ο οικισμός που βρίσκεται εντός των τειχών αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, από διώροφα και λίγα τριώροφα γραφικά σπίτια τα οποία συνθέτουν το ζωντανό σκηνικό ταινίας εποχής.

  Περιδιαβείτε τα στενά σοκάκια που κουβαλούν ακόμα ζωντανές τις βυζαντινές μνήμες του παρελθόντος και θα φτάσετε στην εσωτερική Ακρόπολη (Ιτς Καλέ) όπου θα και δείτε τον τάφο του Αλή Πασά και τη λίμνη από ψηλά. Στο Κάστρο υπάρχουν επίσης και δύο καλοσυντηρημένα τζαμιά.

 • Χαράδρα Βίκου

  Η χαράδρα του Βίκου εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και διασχίζει το δυτικό και το κεντρικό Ζαγόρι. Έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως, καθώς με βάθος άνω των 1.000 μέτρων είναι το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη. Στο χωριό Μονοδένδρι, καθ’ οδών για την θέση «Οξυά» βρίσκεται και το «πέτρινο δάσος», ένα σύνολο τεράστιων βράχων που ορθώνονται σαν απότομα δέντρα, με αλλεπάλληλα στρώματα πέτρας, αξιοπρόσεκτο γεωλογικό φαινόμενο.

  Από την πλατεία του Μονοδεντρίου (και αφού περπατήσετε περίπου 400 m στο πλακόστρωτο γκαλντερίμι) μπορείτε να φτάσετε στην ιδιαίτερα γραφική Μονή της Αγίας Παρασκευής, που είναι κτισμένη το 1413 ακριβώς στο χείλος του γκρεμού. Η θέα από το σημείο αυτό είναι μαγευτική! Εκπληκτική θέα προσφέρεται επίσης και από το χωριό Βραδέτο (θέση Μπελόη), όπως και από τη θέση Οξυά.